Om oss
Haaland er en teknisk totalleverandør med kontorer i Bodø, Mo i Rana, Mosjøen og Fauske. Vi vektlegger profesjonell service og god kommunikasjon med våre kunder i bedrifts og privatmarkedet. Hos oss kan du gjennom ett kontaktpunkt, få en komplett leveranse av alle tekniske fag. Konsernet sysselsetter 200 ansatte. Selskapene jobber aktivt med sin rekrutteringsstrategi og vi har en stor andel lærlinger hos oss hvert år.
Haaland har bidratt til flere nyetableringer, vi er en støttespiller for kultur og idrett og har en egen bedriftsidretts-turnering: Haaland Cup i regi av vårt eget bedriftsidrettslag. Cupen er en av landets største turneringer i sitt slag. Vår ambisjon er å være positive, løsningsorienterte og seriøse. Vi skal være en god plass å være ansatt, en god plass å være kunde. I januar 2017 ble vi kåret til Årets bedrift 2016 av Ranaregionens næringsforening under Gallaria.
Historien om Haaland
Første generasjon
Oppdragene på Jernverket ble stadig flere og i 1954 var staben ekspandert til 15. Lokalene i Strandgata ble for små og bedriften måtte leie seg inn i Meyers nye varehus. Varebiler og private biler gjorde med tiden arbeidsdagene enklere og mer effektive.
Både Annabeth og Hans jobbet aktivt i firmaet helt til 1992.
I løpet av 50- og 60-tallet ble Hans J. Haaland et betydelig elektrofirma i Mo i Rana. Det var hit private og bedrifter henvendte seg når man skulle ha utført elektrojobber og kjøpe elektriske artikler.
Arbeidsmiljøet var i fokus fra start. De første firmafestene ble arrangert hjemme hos familien Haaland og siden har det vært tradisjon med firmafest hvert eneste år.
Andre generasjon
Kontormangel ble løst med nybygg i Strandgata på begynnelsen av 70-tallet. Da begynte Jan i Hans J. Haaland også og overtok etter hvert driften av installasjonsdelen i firmaet. Som sin far og mor et arbeidsjern. Han ble raskt vant til å stå på. Pausene var få, arbeidsdagene lange. Hans Jacob sto i butikken, Jan tok kontorarbeidet og viste de ansatte stor tillit. Han tok gjerne i mot råd og innspill og brydde seg lite om posisjon og status. Han kjøpte seg inn som medeier og overtok halvparten av firmaets aksjeposter i 1974. I 1980 ble firmaet til et AS med navnet Haaland Installasjon AS og Haaland Elkjøp AS og i 1989 overtok Jan alle aksjer. Jans kone, Sissel, ble også aktiv i familiebedriften og drev lampebutikken Haaland & Belysning gjennom 80- og 90-tallet.
På begynnelsen av 90-tallet var bedriften vokst seg til et konsern. Men likevel kaller Jan virksomheten den gang for en kiosk sammenlignet med Haaland i 2015.
For å få fart på salget av hvitevarer flyttet Haaland Elkjøp ut av sentrum og etablerte Haaland Eljkjøp Stormarked i Langneset. Arealet økte fra 250 til 750 kvadratmeter. En stor sjanse å ta, men det gikk bra. Fem år senere måtte lokalene utvides. I 2013 kvittet likevel konsernet seg med Haaland Elkjøp Stormarked i Mo i Rana og Elkjøp Mosjøen som følge av markedsendringer.
Etter hvert ble det større konkurranse i montørbransjen på Mo, men Haaland holdt stand. Et godt og vitalt arbeidsmiljø fordret at man også tok inn lærlinger og fulgte dem opp på solid vis. Her har Haaland utmerket seg i en årrekke.
Tredje generasjon
Jan og Sissels barn utgjør tredje generasjonsbedriftseiere i Haaland. Espen Haaland er konsernsjef og majoritetseier og de to yngre søskenene Nina og Hans Petter har betydelige eierandeler i konsernet og fast plass i styret.
Jan overlot sjefsstolen til Espen i år 2000. Jans sterke tekniske fokus ble avløst av Espens økonomiske. Han var bare 23 år da han tok over Elkjøp-delen av Haaland, 29 da han overtok hele konsernet.
I et så stort selskap er det avgjørende med flinke folk og god ansvarsfordeling. Det er rom for å mene og tørre. Og det er lov til å gå på trynet, men ikke med hendene i lomma. En dyktig stab med stort engasjement driver utviklingen videre. Med Espen er det blitt en betydelig økt satsing på eiendom som nå representerer den største delen av selskapet målt i verdier. Selve driftsdelen representerer flest ansatte.
Kravene til profesjonalitet og formalitet skjerpes stadig. Å være en attraktiv arbeidsgiver er utrolig viktig, og for å nå ut til de beste kreves også mer målrettet markedsføring. Fokuset på lærlinger er sterkere enn noensinne og viktig for rekrutteringen. Konsernet har vokst betydelig de siste årene og har siden 2016 vært totalleverandør av alle tekniske fag.
I løpet av 2016 etablerte Haaland seg i Bodø med alle tekniske fag. Bodøavdelingene ledes av Remi Andre Wågan. I april 2016 overtok vi Norluft og samme år Sollands serviceavdeling i Bodø. Utviklingen har vært fantastisk.
Våren 2020 etablerte vi oss i Mosjøen med alle tekniske fag, Mosjøenavdelingen ledes av Tore Stokmo. Dette er en spennende satsning for oss, og en by vi lenge har sett stort potensiale i. Markedet har tatt oss godt i mot oss, og vi ser frem mot spennende prosjekter i Mosjøen
Ved utgangen av 2020 er det over 100 fremoverlente ansatte i Bodø og Fauske, 100 kompetente medarbeidere i Mo i Rana og 22 ansatte i Mosjøen.
I januar 2021 starter et nytt kapittel i Haaland historien. 2021 blir året da vi tar et stort steg sørover og etablerer oss på Østlandet med Haaland Romerike, eller distriktskontoret som vi nordlendinger synes det er gøy å si. Med oss på etableringen har vi fått Stian Kverneng, som også vil være daglig leder og Tom Hauger som vil være prosjektleder og fagligleder på VVS. Nå er jakten i gang på dyktige fagfolk som gjenspeiler våre verdier, positiv, løsningsorientert og seriøs. Dette blir en spennende reise i et område hvor det skjer, og vil skje ekstremt mye utvikling i årene som kommer. Dette gleder vi oss til å ta del i.
Haalandkonsernet har også vist seg om idealister ved en rekke anledninger, med satsing på filmen Dunderland, utestedet Koks og festivalene Verket og Rød snø. Konsernet har sponset den spektakulære Rabot-hytta og Espen har tidligere personlig engasjert seg i politikk med ønske om å bidra til utvikling av by og region. I februar 2019 ble Espen valgt som styreleder i NHO-Nordland, et verv han går til med stort engasjement for å bidra til økt utvikling av næringslivet i Nordland. En av Espen sine målsettinger for vervet er å bidra til bedre til kompetanseoverføring blant næringslivet i Nordland, at det legges opp til å lære av de beste, men at også næringslivet i vårt fylke bidrar med kompetanseoverføring der de er best.
Bedriftidrettslaget har lange tradisjoner og fylte i 2015 50 år. Det har hatt stor betydning for selve bedriften, men også for bedriftsidretten på Helgeland. Ærverdige Haaland Cup er en aldri så liten kjendis. Her gjøres en utrolig viktig jobb for helse og trivsel og for merkevaren Haaland. Bedriftsidrettslaget donerer hvert år deler av overskuddet til veldedige formål. Å være raus og omtenksom er også i Haalands ånd.