Historien om Haaland
Haaland er et familieselskap som har utviklet seg over tre generasjoner, og er nå godt over 70 år. I dag er det tredje generasjon Haaland som sitter ved roret.
Tidene har endret seg, og så har vi, men underveis har vi tatt vare på våre grunnverdier: Positiv, seriøs og løsningsorientert.
I tillegg til å være en spennende og god arbeidsplass for våre ansatte og lærlinger, har vi alltid lagt vekt på å vise samfunnsansvar gjennom engasjement i idrett, kultur og lokalsamfunnet.
Første generasjon
Anna Elisabeth Margery (Annabeth) og Hans Jacob Haaland etablerte installasjonsbedriften Haaland i Strandgata i Mo i Rana i 1950. Startkapitalen som var på kr 10.000 fikk de lånt av sine fedre.
Annabeth og Hans Jacob startet salg av elektriske artikler, og satset på markedet i Rana og på øy-distriktet. De første årene rykket montørene ut på sykkel og spark, så vi kan si at fokuset på bærekraft har vært med oss fra start.
I kjølevannet av de store industrietableringene i Rana på 50-tallet fikk boligmarkedet en voldsom oppblomstring, og Annabeth og Hans Jacob skjønte tidlig at her lå det muligheter. Dette strategiske valget har i historiene videre vist seg å være viktig.
Oppdragene ble stadig flere, og i 1954 var staben ekspandert til 15 ansatte. Lokalene ble fort for små og bedriften leide seg inn i Meyers nye varehus. Det ble også modernisering av fremkomstmidlene, med varebiler og private biler som gjorde arbeidsdagene enklere og mer effektive.
I løpet av 50- og 60-tallet ble Hans J. Haaland et betydelig elektrofirma i Mo i Rana. Det var hit private og bedrifter henvendte seg når man skulle ha utført elektrojobber, og kjøpe elektriske artikler. Både Annabeth og Hans jobbet aktivt i firmaet helt til 1992.
Arbeidsmiljøet har alltid vært i fokus, og de første firmafestene ble arrangert hjemme hos familien Haaland. Tradisjonen med firmafest har blitt holdt og hvert år møtes vi til årsfest, dog har de blitt flyttet ut av Haaland sin private stue.
Andre generasjon
På begynnelsen av 70-tallet startet Jan Haaland i bedriften, og som sin far og mor var han et arbeidsjern. Hans Jacob sto i butikken, Jan tok kontorarbeidet og viste de ansatte stor tillit. Han brydde seg lite om posisjon og status, og tok gjerne imot råd og innspill fra ansatte. Han kjøpte seg inn som medeier og i 1989 overtok Jan alle aksjer. Jans kone, Sissel, ble også aktiv i familiebedriften og drev lampebutikken Haaland & Belysning gjennom 80- og 90-tallet.
Med vekst i Rana medførte det også gradvis en større konkurranse i montørbransjen på Mo, men Haaland holdt stand. Fundamentet som tidlig ble lagt med målrettet arbeid for et godt og vitalt arbeidsmiljø har vært en nøkkel. I tillegg ble fordret at man også tok inn lærlinger og fulgte dem opp på solid vis.
På begynnelsen av 90-tallet hadde bedriften vokst seg til et konsern. Men likevel kaller Jan virksomheten den gang for en kiosk sammenlignet med det Haaland vi ser i dag.
Tredje generasjon
Jan og Sissels barn utgjør tredje generasjonsbedriftseiere i Haaland, og i år 2000 overlot Jan sjefsstolen til Espen Haaland. Espen er i dag konsernsjef og majoritetseier, og de to yngre søsknene Nina og Hans Petter har betydelige eierandeler i konsernet og fast plass i styret.
Espen var bare 23 år da han tok over Elkjøp-delen av Haaland, og 29 år da han overtok hele konsernet. Med Espen har det blitt en betydelig økt satsing på eiendom som nå representerer den største delen av selskapet målt i verdier. Mens selve driftsdelen representerer flest ansatte og lokasjoner.
I 2013 gikk konsernet fra å være et rent elektrokonsern til også å innbefatte VVS-faget, og i 2017 ble ventilasjonsfaget en del av vår virksomhet. Siden da har fagområdene blitt stadig flere, og det totaltekniske samarbeidet blitt tettere.
I 2016 etablerte Haaland seg i Bodø med alle tekniske fag, og velkomsten i Bodø har vært formidabel. I 2017 utvidet Bodø med en egen underavdeling på Fauske.
Man skulle tro at pandemien satte en stopper for videre ekspansjon, men på under ett år så fire nye bedrifter dagens lys. På entreprenørsiden etablerte vi oss totalteknisk i Mosjøen juni 2020 og på Romerike januar 2021. I mars 2021 gikk vi inn på et nytt fag, og etablerte Haaland Rørinspeksjon AS som både inspiserer og fornyer rør.
Med så mange bedrifter er det ikke noen tvil om at behovet for rekruttering er stort, så i juli 2021 åpnet vi dørene til vårt eget rekruttering- og bemanningsbyrå Haaland Total. Haaland Total jobber både med rekruttering og bemanning til Haaland bedrifter, men har også mange eksterne kunder i bygg- og anleggsbransjen.
Kravene til profesjonalitet og formalitet skjerpes stadig. Å være en attraktiv arbeidsgiver er utrolig viktig, og for å nå ut til de beste kreves også mer målrettet markedsføring. Fokuset på lærlinger er sterkere enn noensinne og viktig for rekrutteringen.
Av natur er vi idealister og lokalpatrioter og støtter opp ulike aktiviteter som kan skape engasjement i lokalmiljøet. Vi er blant annet sponsor av Verket festivalen, Parken festivalen, Kapteinssamarbeidet til Glimt/Rana FK.
Bedriftidrettslaget har lange tradisjoner og fylte 50 år i 2015. Det har hatt stor betydning for selve bedriften, men også for bedriftsidretten på Helgeland.
Ærverdige Haaland Cup er en aldri så liten kjendis. Her gjøres en utrolig viktig jobb for helse og trivsel, og for merkevaren Haaland. Bedriftsidrettslaget donerer hvert år deler av overskuddet til veldedige formål. Å være raus og omtenksom er også i Haalands ånd.
Hvor går veien videre?
Mulighetene er mange, og at det blir spennende, er over enhver tvil.