Reduser strømforbruket
Er det på tide å bytte ut den gamle varmtvannsberederen? Ifølge Sintef har en varmtvannsbereder en forventet levetid på ca. 20 år, mens leverandørene anbefaler en brukstid på 10-15 år. Grunnen til å bytte kan være mange:
-
-
- Stort varmetap
- Høyt strømforbruk
- Høy alder
- Funksjonssvikt
-
Dette kan gjøre oppvarming av vann unødvendig dyrt. Det kan derfor være mye penger å spare på strøm ved å bytte bereder før funksjonssvikten dukker opp.
En annen viktig grunn til å gjøre dette er at gamle varmtvannsberedere fører til mange lekkasjer. Med økende alder, øker også risikoen for at blandeventiler, varmekolbe og pakninger går i stykker. Dette kan forårsake store og veldig kostbare skader.
Varmtvannsberedere har et varmetap, og tapet øker jo eldre den er. Du kan redusere varmetapet betraktelig med en ny bereder. Siden en femtedel av strømforbruket i en bolig er knyttet til oppvarming av vann, sier det seg selv at her er det utrolig mye å spare på skifte ut den gamle berederen.
Er du usikker på om din varmtvannsbereder har stort varmetap? Hvis den er varm på utsiden når du legger hånden på har den stort varmetap, og kan med fordel skiftes ut.
Hvilken varmtvannsbereder skal du velge?
Når du skal velge ny bereder bør du først ta stilling til hvilken størrelse din bolig har behov for:
-
-
- 150 liter er normalt nok for 2 personer
- 200 liter (den vanligste størrelsen) er beregnet for 3-4 personer
- 300 liter er beregnet for 5 personer eller mer
-
Her bør du også ta i betrakting hvilken takdusj du har, om det er et badekar i hyppig bruk, eller kanskje en ungdom i hus som elsker lange dusjer.
Du kan i hovedsak velge mellom to ulike typer varmtvannsberedere:
-
- Standard
- Ekspress
Forskjellen er at ved en standard bereder er varmeelementet plassert i bunnen. En ekspress bereder har et varmeelement i bunnen og en i toppen. Dette vil si at ekspressberederen begynner å varme opp vannet tidligere, og varmer kun opp øverste del. Dette gjør at oppvarmingen går opptil 3 ganger raskere enn ved en standard bereder.
Smart bereder
En smart varmtvannsbereder bidrar til lavere strømutgifter ved at den varmer opp vannet i perioder på døgnet med lavest strømpris. Dette styres enten av egen innebygd automatikk eller av et eksisterende smart styringssystem som kontrollerer annen strømbruk i boligen.
Enova anbefaler smart varmtvannsbereder, og kan også gi deg støtte til investering av en slik bereder. Les mer her.
Plassering av varmtvannsbereder
Byggteknisk forskrift (TEK 17) utformer krav til plassering av varmtvannsbereder. Hvis du skal plassere ny bereder på samme plass (for eksempel i boden, skap eller kjøkken) er det ikke krav om sluk. Skal du derimot plassere den på nytt sted er det krav om sluk i rommet.
Grunnen er åpenbar: med så mange liter vann i en beholder kan du risikere enorme kostnader dersom det skulle oppstå en lekkasje. Det er også å anbefale å montere en vannstopper, spesielt hvis varmtvannsberederen din står en plass uten sluk.
Varmtvannsbereder montering
Du har lov til å montere varmtvannsbereder selv, men det anbefales absolutt å bruke en rørlegger. Slik kan du være sikker på at montering av varmtvannsbereder går riktig for seg, og faren for lekkasjer minimeres.
Det er også i de fleste tilfeller nødvendig med en elektriker på besøk. Ved utskifting av bereder som tidligere har vær koblet til stikkontakt kan du også koble den nye slik, men dette kan være brannfarlig. I nye boliger er det krav om at varmtvannsberederen med effekt på 150 W eller mer har fast tilkobling med av/på bryter. Dette anbefaler vi også at du gjør selv i en eldre bolig, da dette vil være mye mer brannsikkert.
Vi bytter for deg
Har du lenge tenkt på at det er på tide å bytte ut den gamle berederen i boligen eller på hytta? Ikke vent til uhellet er ute med å ta kontakt. Vi står klare for å bistå deg med en god løsning til en mer effektiv, energisparende og varmere dusj!